Don't create PHISHING pages!!!

Your IP was loggedional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> Masturbarea

Unde te duci, omule?

 

Masturbarea


(din cartea "TINERII SI SEXUALITATEA - INTRE IUBIRE SI PACAT " de DANION VASILE)

 

"...chiar si preotii ortodocsi au început sa vorbeasca despre aceasta anomalie sexuala ca despre un <<instinct sexual natural>>. (Astfel, acum câtiva ani, un preot modernist din America a fost auzit spunând la o ora de seminar ca Tnu ar trebui sa facem prea mult caz de ideile marginite ale unora din Sfintii Parintii referitoare la aspectele inocente ale comportamentului sexual umant). În numele corectarii unor teorii, se pare curioase, despre onanism din medicina secolului al XVIII-lea, psihologii, psihiatrii si preotii au lasat de prea multe ori la o parte orice sobrietate fata de acest obicei gresit, cedând uneori în fata filosofiei <<fa ceea ce crezi tu ca este bine>>, si care vine în contradictie atât cu învataturile crestine (Scriptura si canoanele Bisericii considerând onanismul un pacat grav), cât si cu teoriile mai circumspecte despre comportamentul sexual <<normal>>, foarte raspândite în perioada în care psihologia nu era înca o stiinta si când <<normal>> era un cuvânt înteles de toti."

Arhiepiscopul Hrisostom de Etna [31]

Pe un forum de discutii pe teme sexuale, o fata întreaba: "Amândoi, atât eu cât si prietenul meu, ne masturbam reciproc. Cauzeaza la ceva ? Sau ... (exista ) efecte negative? Tin sa mentionez ca nu am facut dragoste pâna acum cu el".

Iata raspunsul specialistului care se ocupa de forum-ul respectiv: "În primul rând tinem sa-ti spunem ca e de admirat ca exista si tineri care nu trec direct la sex normal si încearca sa experimenteze si alte forme de sex? Noi nu vedem nici un efect negativ aici, fiind un lucru normal facut de o ucigatoare majoritate".

Alti participanti la discutie îsi dau si ei cu parerea:

"Eu am citit si cred ca nu e daunatoare masturbarea decât facuta în exces, dar nu înteleg de ce nu o faceti daca va iubiti. Eu nu cred ca e mai bine s-o faceti singuri si doar atât".

Altcineva scrie: "Sa îmi zica si mie (cineva) care e partea rea în toate astea ca, sincer, eu nu gasesc nici una".

O fata da un raspuns mai detaliat:

"1. E normal sa faceti orice va face placere la amândoi, atât timp cât va simtiti bine. Când veti fi amândoi pregatiti sa mergeti mai departe veti simti.

2. Atinsul reciproc e una dintre etapele firesti spre începerea vietii sexuale; e mai grav daca sari peste una (mai ales mai multe) si treci direct la contactul sexual fara sa ai habar de altceva.

3. Ajuta la întarirea legaturii dintre cei doi parteneri, la cunoasterea atât a celuilalt, dar si a ta".

Daca o batrânica ar citi aceste rânduri, ar spune oripilata: "Vai, dar pe vremea mea foarte putini oameni faceau acest pacat. E o împreunare cu dracul?" Când tinerii de azi aud astfel de declaratii, îi apuca râsul: pentru ca majoritatea tinerilor se masturbeaza, pentru ca foarte multi oameni maturi se masturbeaza, pentru ca medicii contemporani spun ca masturbarea e o metoda normala de descarcare a energiei sexuale [32] .

Totusi, sa notam ca exista si puncte de vedere care considera ca masturbarea este o practica ale carei consecinte sunt negative. Cel mai des invocata este dependenta pe care o aduce dupa sine. Un tânar de 16 ani se plânge: "De vreun an jumatate, doi ani, am început sa ma masturbez. La început o faceam o data pe luna, mai târziu o data pe saptamâna, iar din vara anului trecut am început (sa fac asta) în fiecare zi. Pentru mine e ca un drog?" (N., 16 ani) [33] .

Un alt tânar, de 22 de ani, scrie urmatoarele: "Fiind la vârsta de 15 ani, la care nu realizam prea bine ce se întâmpla cu mine, am început sa ma masturbez. Revistele deochiate, filmele nocturne si alte publicatii de specialitate m-au facut sa continui aceasta practica pâna în anul 1995; am încetat sa ma mai masturbez. În acesti ani de zile (am facut-o) fara a ma gândi la consecinte. Sincer sa fiu nu credeam ca acest lucru îmi va face rau. De-abia acum realizez greseala fatala pe care am facut-o si-as da orice sa o pot lua de la început. Cu toate ca am renuntat la practica, complicatiile [34] nu au încetat sa apara?" [35] (C., 22 ani).

(Fac o paranteza: în vechime se considera ca aceste complicatii sunt vaste: doctorii persi "au sugerat ca preferinta unui barbat pentru baieti, mai degraba decât pentru femei, depinde de modul în care acesta a învatat sa se masturbeze. Barbatilor care îsi tin strâns penisurile ajung sa le placa baietii, iar cei care le tin mai putin strâns vor prefera femeile" [36] ; trebuie precizat faptul ca aceasta teorie este contestata de medicii contemporani [37] . Totusi exista o legatura între masturbare si lipsa satisfactiei în relatiile sexuale în cuplu [38] ?)

Totusi, numarul celor care vor sa renunte la aceasta practica este mai mic decât cel al celor care sunt partizanii ei, fie ca aceasta este singurul lor mijloc de descarcare a energiei sexuale, fie ca în paralel au o viata sexuala de cuplu (din care nu lipseste nici masturbarea reciproca), chiar si atunci când au ajuns sa îsi întemeieze o familie [39] .

În vechime, medicina avea o parere negativa despre aceasta practica, considerând-o unul dintre cele mai daunatoare vicii care afecteaza atât mintea cât si trupul. Printre efectele ei, medicii includeau încetinirea cresterii, diminuarea facultatilor mintale, pierderile de memorie, migrenele. Epilepsia, paralizia si îmbatrânirea prematura erau considerate posibile urmari ale masturbarii. Se considera ca femeile care se masturbeaza ajung la isterie sau la boli psihice grave [40] .

Este ciudat cum s-au întors lucrurile, si cum medicina contemporana are o pozitie atât de favorabila fata de masturbare. Oare sute de ani doctorii au tot gresit si abia dupa marea "revolutie sexuala" studiile medicale privitoare la masturbare au început sa prezinte un punct de vedere obiectiv? Nu am de gând sa intru în detalii, dar îndraznesc sa afirm ca am retineri fata de perspectiva pe care medicina moderna o adopta în aceasta privinta.

Voi încerca sa ma opresc asupra punctului de vedere crestin în ce priveste acest mod de autosatisfacere sexuala.

Pregatesc terenul prin câteva pareri pe care le voi comenta mai jos? Încep cu cea mai impertinenta pozitie pe care am gasit-o, între sutele de idei carora internetul le ofera cu generozitate spatiu. "Biserica e împotriva masturbarii, deci e trecuta la pacat. Ciudat, ca în Biblie Barosanu? nu spune nicaieri ca ar fi rau..."

Ideea ca Barosanu? , adica Dumnezeu, nu ar spune nimic în Biblie contra masturbarii se încadreaza în curentul potrivit caruia pacat este numai ce este mentionat în mod expres în cele 10 porunci.

Da, daca vom cauta în Biblie cuvântul masturbare, nu vom gasi multe informatii. Gasim o referinta la Onan , de la care vine si termenul onanie , însa ceea ce facea Onan nu e acelasi lucru cu masturbarea: Stiind însa Onan ca nu vor fi urmasii ai lui, de aceea, când intra la femeia fratelui sau, el varsa samânta jos, ca sa nu ridice urmasi fratelui sau. Ceea ce facea el era rau înaintea lui Dumnezeu si l-a omorât si pe acesta (Facere 38, 9-10).

Dar daca cineva ar fi interesat de ceea ce spune Dumnezeu prin cuvântul Scripturii, ar fi de ajuns sa aflam ca nici desfrânatii, nici închinatorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomitii, nici furii, nici lacomii, nici betivii, nici batjocoritorii, nici rapitorii nu vor mosteni împaratia lui Dumnezeu (I Cor. 6, 10). Malahienii, adica cei care practica orice forma de autosatisfacere sexuala, nu vor ajunge în rai. Greu cuvânt!

Un tânar scria: "La început m-am simtit bine, nici nu stiam despre ce e vorba, dupa ce am aflat simteam ca fac un pacat (dar acum stiu ca majoritatea oamenilor se masturbeaza si nu e nici o problema)". Numai ca un pacat nu se judeca în functie de câti oameni îl fac sau nu. Hotia e hotie si daca exista în lume un singur hot si daca lumea e plina de hoti. Este adevarat ca la spovedanie duhovnicul va fi mai îngaduitor cu un hot care a crescut într-un sat plin de hoti ? si caruia i-ar fi fost foarte greu sa priveasca viata prin niste dioptrii curate ? decât cu un hot care a crescut într-un sat de oameni cinstiti si care a respins de buna voie influenta mediului în care a crescut. Masturbarea e pacat si va ramâne pacat oricâte eforturi ar face medicina si pedagogia moderna de a-i convinge pe tineri ca aceasta practica este nevinovata .

Un alt tânar îsi da si el cu parerea ironic: "Ma si intereseaza daca Biserica zice sau nu ca e pacat; pe vremea când era nevoie de orice om se putea naste, era pacat sa Tirosesti samântat; daca voiai s-o faci, gaseai pe cineva, eventual se nastea un copil, asta era ideea... Dar astazi, când deja sunt de peste doua ori mai multi oameni decât poate tine planeta asta în conditii bune, e o tâmpenie..." [41]

Numai ca masturbarea nu este pacat numai pentru ca discipolii ei refuza sa devina parinti (de altfel, e practicata nu numai de tineri care nici macar nu se gândesc sa îsi întemeieze o familie, ci si de soti care nu sunt satisfacuti de viata lor sexuala, desi îsi doresc copii). Masturbarea este pacat si când este însotita de actul sexual. Masturbarea este o mutilare a fiintei. Organele sexuale, asa cum exista ele dupa caderea lui Adam, nu folosesc numai producerii placerii. Ele folosesc unirii trupesti dintre barbat si femeie, unire care ar trebui sa fie manifestare a dragostei si nu doar a instinctului sexual, a poftei care îl asalteaza pe om.

Cel mai fireasca rod al dragostei sunt copiii. Dar, totusi, Biserica nu interzice femeilor care sunt sterpe sa faca dragoste cu sotii lor. Deci dragostea dintre soti se poate manifesta chiar si atunci când lipseste rodul ei viu - copiii.

Oare nu este aceasta dragoste tot o forma de masturbare, din moment ce lipsesc copiii? De ce nu le interzice Biserica femeilor care sunt sterpe sa aiba relatii sexuale cu sotii lor?

Raspunsul e simplu: în timp ce dragostea trupeasca este un limbaj prin care sotii se daruiesc unul altuia, masturbarea este o forma de manifestare a iubirii de sine, de sufocare prin singuratate, de exacerbare a poftelor trupesti. Daca în dragostea trupeasca dintre soti sufletul domina (sau mai precis ar trebui sa domine? [42] ) pornirile trupului, în masturbare sufletul este dominat de pornirile trupesti.

Dar când sotii se masturbeaza în timp ce fac dragoste, pentru a-si mari apetitul sexual? Înseamna ca sotii nu fac dragoste, fac o partida de sex. Nefiind multumiti cu ceea ce le ofera unirea trupeasca fireasca, ei recurg la artificii care transforma daruirea lor într-o unire animalica. Curatia unirii lor este calcata în picioare. Nu conteaza comunicarea cu celalalt, ci intensitatea trairii propriei pofte. Celalalt are valoare numai în masura în care amplifica senzatiile tari. Celuilalt i se da atentie numai ca într-un schimb mutual: îl satisfac mai bine pentru ca si el sa faca acelasi lucru cu mine.

Am putea sa ne oprim putin asupra dependentei de masturbare. Tânarul care scria ca pentru el acest obicei a devenit un drog nu exprima o pozitie singulara. Atunci când cineva pacatuieste fara sa îsi dea seama ca ceea ce face este rau, fara sa aiba mustrari de constiinta, nu simte pacatul ca un lant. Dar în momentul în care constientizeaza pacatul si vrea sa se rupa de el, îsi da seama ca de fapt libertatea lui este îngustata de obiceiurile care i-au înlantuit atât trupul cât si sufletul.

"Da, dar ma masturbez ca sa nu ma culc cu prietena mea. O respect, si singurul mod de a o lasa în pace este sa fac asta. Am dureri foarte mari si daca nu m-as masturba as înnebuni."

Am auzit acest punct de vedere. Pare a fi altruist. Numai ca nu este. Diavolul încearca sa ne orbeasca astfel încât sa avem de ales una din doua sau mai multe variante pacatoase. Da, este bine ca un astfel de tânar nu se culca cu iubita lui. Numai ca modul în care rezista este gresit. Masturbându-se, sufletul sau se va murdari încetul cu încetul. Trupul sau, care se va învata cu placerile animalice, va cauta metode de satisfacere din ce în ce mai intense. Si, pâna la urma, tânarul va vrea sa se culce cu prietena lui. Daca nu cumva, din acelasi altruism prost directionat, va face sex cu alte prietene sau cu profesionistele de la bordel.

Tinerii care se masturbeaza ar trebui sa îsi dea seama ca masturbarea este o forma de autodistrugere ? atât sufleteasca, cât si trupeasca. Cel care face acest pacat nu se rupe numai de Dumnezeu, se rupe si de ceilalti, devine mai închis în sine, mai egoist. Iar daca am vorbi de autodistrugerea trupeasca, ar trebui sa amintim problemele pe care le au în viata de familie cei care au fost dependenti de masturbare înainte de casatorie. De multe ori sunt incapabili sa înteleaga faptul ca dragostea trupeasca ar trebui sa fie un limbaj al dragostei si nu doar un mijloc de a trai placeri culminante.

Efectul negativ al masturbarii îndelungate nu trebuie însa privit ca un obstacol de netrecut pentru ajungerea la un echilibru în relatia trupeasca dintre soti. Numai ca, asa cum se întâmpla cu orice patima, lupta pentru a scapa de ea presupune un efort îndelungat. Cel pentru care masturbarea a devenit un obicei va trebui sa se lupte pentru a scapa de ea cu aceeasi staruinta cu care un betiv vrea sa se desparta de sticla lui. Iar daca nu renunta la masturbare, procesul de autodistrugere îl va transforma într-un rob al propriilor hormoni [43] . Din aceasta perspectiva, definitia pe care a dat-o acestei practici Woody Allen - "singurul mod de a face amor cu cineva pe care îl iubesti cu adevarat" - îsi pierde magnetismul?

Sunt constient de faptul ca în revistele pentru tineri exista multe articole care prezinta masturbarea ca pe un lucru firesc, care nu ar avea nici o implicatie religioasa. "De ce sa fie Dumnezeu împotriva placerii, câta vreme nu sufera nimeni? Ce, a venit cineva de pe lumea cealalta sa spuna ca acolo cei care s-au masturbat au fost pedepsiti pentru pacatul lor?"

În loc sa vin cu argumente teologice, prefer sa spun ca nu era nevoie sa vina nimeni de pe lumea cealalta ca sa confirme o învatatura morala a Bisericii. Daca Biserica a învatat ca masturbarea este pacat, asa este. Si totusi, pentru cei mai slabi în credinta, spun ca au fost mai multe cazuri ale celor care au avut vedenii ale lumii de dincolo si care au spus ca masturbarea este un pacat foarte grav, care aduce dupa sine pierderea mântuirii.

Nu toti tinerii care vor citi astfel de marturii le vor lua în serios. Dar tinerii care cred în Dumnezeu - si care s-au masturbat fara sa îsi dea seama de implicatiile acestui act - vor privi lucrurile dintr-o alta perspectiva. Minunile pe care le voi reda în continuare nu au nevoie de comentarii. Poate ca cititorilor slabi în credinta le vor stârni zâmbete de neîncredere. Dar altora le vor ridica semne de întrebare?

Arhiepiscopul Hrisostom de Etna scria: "Un tânar mi-a povestit odata urmatoarele: în adolescenta era pasionat de sport, în special de lupte. Pe la cincisprezece ani, un coleg de echipa l-a initiat în Tpacatult onaniei. De rusine, nu a marturisit asta la spo­vedanie. Într-o zi, o luna mai târziu, era acasa si se lupta pe podeaua came­rei de zi cu fratele sau. Pe neasteptate, fratele sau, care era foarte voinic, a cazut pe burta peste el cu atâta forta, încât nu a mai putut respira si a murit. În aceasta stare, si-a observat propriul trup, socul fratelui si al mamei sale care navalise în camera sa îl ajute si si-a mai vazut sufletul, însotit de îngerul pazitor, cum s-a ridicat deasupra casei, deasupra orasului în care locuia, ajungând în cele din urma în ceruri. Acolo s-a regasit într-un tunel lung si întunecat, la capatul caruia se afla o lumina si Raiul. Când a intrat în aceasta lumina, a vazut-o pe Maica Domnului, care l-a întrebat pe îngerul sau pazitor de ce se afla acolo. Îngerul i-a povestit amanuntele mortii baiatului. Atunci, Prea Sfânta Nascatoare de Dumnezeu s-a întors spre el si i-a spus: TMama ta s-a rugat fierbinte sa i te dau înapoi, iar Fiul meu a acceptat sa îi îndeplineasca dorintat. Baiatul, coplesit de frumusetea Raiului, a implorat-o sa ramâna. Dar Maica lui Dumnezeu i-a raspuns: TNu. De dragul mamei tale trebuie sa te întorci. Dar ia aminte la cele ce îti spun: trebuie sa îti marturisesti pacatul pe care l-ai comis acum o luna. Acesta este un pacat înfricosator, iar daca nu îl vei marturisi unui preot, iata ce te asteaptat. La aceste cuvinte, Maica Domnului l-a rugat pe Arhanghelul Mihail sa îl duca pâna la prapastia care dadea spre chinurile Iadului. Privelistea era atât de înfricosatoare, încât baiatul aproape a lesinat. Dupa aceea, baiatul a facut drumul înapoi prin tunelul întunecat, prin ceruri, deasupra orasului în care locuia, deasupra casei, apoi în camera sa, unde familia se adunase în jurul trupului sau neînsufletit. Apoi, simtind o forta imensa asupra trupului sau, sufletul sau si-a reluat locul, iar baiatul a deschis ochii. El a povestit apoi familiei sale cele întâmplate. Auzind toate acestea, mama sa i-a multumit Maicii Domnului pentru ca a mijlocit acestea la Fiul ei si, plângând fara încetare, si-a îmbratisat fiul, sarutându-l cu caldura" [44] .

"Un alt adolescent a cazut în acelasi pacat al onaniei si, din nou, de rusine, nu s-a spovedit parintelui sau duhovnicesc. Întâmplarea a facut ca baiatul sa contacteze o boala mortala. Fiind pe moarte, parintii sai au trimis dupa duhovnicul baiatului, dar acesta nu a putut fi gasit înainte ca baiatul sa moara. În acel moment, sufletul sau a fost luat de doi demoni înfricosatori, care au început sa îl traga catre un loc unde îl asteptau chinuri groaznice. Între timp, duhovnicul baiatului a ajuns aca­sa la acesta, unde i-a gasit familia îndurerata. TDaca ati fi venit mai de­­vre­me, spuneau ei plângând, poate ca nu ar fi murit. Va rugam, aduceti-l înapoit. Preotul a început sa se roage si, ce sa vezi, o minune s-a produs. Baiatul a revenit într-adevar la viata. Imediat ce a deschis ochii i-a spus duhovnicului: TM-ati salvatt. Apoi, a început sa îi rela­teze despre groaznica întâlnire cu fortele demonice care, chiar cu putin timp înainte de sosirea preotului, erau pe punctul de a-l arunca în Iad. Ne­cunoscând pacatul baiatului, preotul l-a întrebat: TCum de ti s-a putut întâmpla asta tie? De ce au vrut acesti demoni sa îti ia sufletul?t. Baiatul si-a marturisit atunci pacatul. TTe caiesti sincer, fiul meu?t, l-a întrebat pa­rin­tele. TDat, a raspuns tânarul. TEsti sigur?t, l-a întrebat preotul înca o data. Tânarul a raspuns: TO, da, parinte!t. Atunci preotul a continuat: TSi vrei sa mergi în Rai?t. TAdica, pot sa fiu cu Hristos, Dumnezeul meu, chiar acum?t, a exclamat baiatul. Parintele sau duhovnic l-a asigurat ca acest lucru este posibil. TAtunci doresc sa mort, a spus baia­tul, încrucisându-si mâinile pe piept. Preotul a facut semnul crucii deasupra baiatului, iar tânarul a închis ochii, gasindu-si odihna bine­meritata." [45]

*

"În epoca SIDA, în cele mai multe orase mari din SUA si din Europa s-au înfiintat cluburi care ofera un mediu în care barbatii homosexuali se pot masturba împreuna" [46] . Ce mai urmeaza? Sa revenim la desfrâul lumii antice? Se pare ca da.

 


 

Inapoi | Prima pagina | Inainte sa te masturbezi, citeste si asta, daca mai ai timp!
Pacatul malahiei si consecintele lui | Un grupaj de articole despre desfranare si masturbare
Pe marginea prapastiei: pacatul masturbatiei | Patima masturbarii - o abordare ortodoxa
Masturbarea si cauzele ei favorizante... | Despre masturbare si adevaratele ei efecte
Masturbarea | Consecintele masturbarii | De vorba cu Dumnezeu